Thursday, November 20, 2008

Homoseksual: Apa Peranan Kita?

Aku mengeluh panjang, beristighfar.. astaghfirullahalazim.. Ampunkan serta berikanlah hamba-hambaMu ini hidayah. Terkejut aku melihat video youtube tadi. Entah dari mana kawan aku dapat link video tu. Video apa?? Video pertama Gay kat Malaysia!!!.

Memang melampau. Entah-entah, selepas ini mereka minta berkahwin secara terang-terangan seperti di California.



Aku lebih tak faham kalau mereka 'claim' sudah fitrah mereka macam tu. MasyaAllah. Sangat parah masyarakat kita sekarang ni. Teringat zaman aku kat matrikulasi dulu. Diorang siap buat perjumpaaan mingguan lagi (kalah halaqah yang asyik-asyik postponed je). macam party gitu. Aku rasa nak slap je sorang-sorang time tu. Tapi, punyalah kena jaga 'human right' seperti yang diwar-warkan oleh orang-orang tertentu. Keperluan 'menjaga keharmonian fitrah'.. Apa benda semua ni??? Masa aku tengok party tu, aku harap diorang tak buat lebih-lebih, harap tak sampai ke 'ranjang'.. nauzubillahiminzalik. terbalik juga matrik aku ni. Tapi, aku ada juga dengar ustaz sudah menangkap 'pasangan' ni tengah buat 'project'. Semoga wabak ni tidak menjadi-jadi. Terus mengharap...

Kisah Nabi Lut

Kisah ini direncanakan dalam Al-Quran dalam surah Al-A'raf(80-84), Hud(77-83). Secara ringkasnya, Bagaimana Nabi Lut menegur kaumnya yang melakukankan homoseksual (gay&lesbian), tetapi dia telah diusir oleh kaumnya daripada negeri tersebut. Pada satu hari, Nabi Lut didatangi oleh malaikat yang datang dalam bentuk manusia yang sangat handsome dan rupawan. Punyalah takutnya Nabi Lut sebab bimbang kaumnya akan melakukan onar kepada tetamu dia, siap buat offer kahwin dengan gadis-gadis kat negeri tu kepada gay-gay ni, disebabkan dah desperate sangat dengan lelaki, diorang nekad juga nak buat 'project'. Akhirnya,lelaki tersebut menyatakan bahawa dia adalah malaikat yang diutuskan untuk menyelamatkan Nabi Lut keluar daripada negeri tersebut. Bala Allah turun dalam bentuk hujan batu terbakar dan diterbalikkan negeri tersebut. Begitulah kesudahan orang yang sangat zalim dan melampaui batas, termasuk juga isteri baginda. Susah juga nak didik isteri ye. Harap betulkan kalau ada kesalahan fakta dalam kisah ini.

Aku harap, pelaku homoseksual ni cepat-cepatlah bertaubat, takutlah dengan ancaman-ancaman Allah. Sekejap je duduk kat dunia ni bro.




Pengkid

Satu hal lagi yang aku fikir melampaui batas ialah isu pengkid yang mencabar fatwa yang dikeluarkan oleh majlis fatwa baru-baru ni. Aku tak nak ulas benda ini.Cuba nilai sendiri artikel di sini. Tapi aku rasa sangat kesian kat mereka ni. Cuba revise balik TUJUAN HIDUP mereka kat dunia ni. Memang mereka boleh buat sesuka hati mak bapak diorang, buat apa takut kat majlis fatwa sekalipun untuk buat projek???. Takutlah pada Allah. Mungkin statement 'takutlah pada Allah' itu tidak touching langsung kepada mereka. Masalah hati. Ya benar.. Masalah hati. Ya Allah, Berikan hidayah kepada mereka.

Peranan kita

"Tengok jelah.. nak larang dengan kuasa, kuasa xde, dengan lisan, nanti gaduh lak kat situ, hormat sikit perasaan mereka, simpan je lah dalam hati, xpelah, at least ade jugak iman kita".

Memang kebanyakan kita begitu. Maaf, mungkin keterlaluan dalam menegur. Sepatutnya kita lebih sensitif terhadap dosa maksiat-maksiat yang kecil seperti melewat-lewatkan solat, tengok aurat manusia yang tidak bermaruah, meninggalkan puasa dan sebagainya. Sebab dosa-dosa kecil ini lah yang menyesakkan, menggelisahkan dan mematikan hati. Bila hati sudah mati, mulalah, langsung tidak rasa sensitif terhadap maksiat di sekeliling kita. Tidak langsung rasa pedih dengan penderaan umat Islam di Palestin. Yang difikirkan hanyalah makan sedap-sedap ketika anak-anak di Palestin merengek-rengek sebab lapar, yang dibimbangkan ialah awek yang comel merajuk dikala betapa merajuk+marahnya anak-anak perempuan di Palestin dirogol+dicabul. Yang dirisaukan ialah handset yang tidak update sedangkan umat Islam kat dunia ni...... penuh dengan kesengsaraan. Mana perasaan kita??

“Barangsiapa yang tidak memikirkan masalah kaum Muslimin, maka dia bukan dari golongan umatku”. ( Riwayat Baihaqi dari Anas ).

Aku pun bukan ustaz kagat, bukan juga ahli majlis fatwa kebangsaan. Kita perlu sama-sama merawat mesyarakat kita. Caranya, mengamalkan nilai Islam yang sebenar. Mengamalkan akhlak yang baik. Tepati masa, jaga kebersihan, cemerlang dalam setiap bidang. Jadi contoh. Kita kurang jadi role model kepada kawan-kawan, kita tidak mahu jadi contoh kepada non-muslim. Macam mana lah nak menunjukkan Islam itu yang TERBAIK. Reveal your Islamic Identity!!!

Aku tak terfikir nak tulis seberat ini, tapi, aku rasa terpanggil selepas tengok youtube tu. Aku sangat GERAM. Okeylah. Harap ambil pelajaran. Betulkan kesalahan-kesalahan aku . Aku insan lemah yang cuba jadi contoh terbaik...

1 comment:

DTA90 said...

seriusly that vdeo is funny dude!!!hahaha...wut nonsense do these malaysian think???

 

blogger templates | Make Money Online